Így vizsgáztok Ti

Hogyan látja egy vizsgáztató a vizsgázókat?

E sorok írója 4 központban akkreditált vizsgáztató, a szakmát az ECL Nyelvvizsgaközpontban kezdte 2008 októberében, azóta szünet nélkül vizsgáztat és még mindig nem csömörlött meg, nagyon élvezi ezt a munkát! Az ő szemszögéből tekintve nyerhettek némi betekintést egy „rémséges” vizsgáztatói elmébe.

Kezdjük a megjelenéssel. Fontos tisztázni, hogy a nyelvtudásotokat nézzük és nem az öltözködéseteket! Tehát nem kell aggódni amiatt, hogy nem vagy kicsípve, a vizsgáztató meg Operához öltözött és akkor majd biztosan megbuktat. Nem így működik! A lényeg, hogy kényelmes ruhát vegyél fel, amiben nem fázol, nem izzadsz, nem feszengsz. Írásbelin végképp senkit nem érdekel, hogy mi van rajtad. Egyébként a magam részéről szeretem, ha megadjuk a módját és egy ilyen hivatalos alkalmon megtiszteljük egymást a megfelelő öltözékkel, de ez egyéni ízlés kérdése. Láttam már szakadt kockás ingben is vizsgáztatót, aki profi a szakmában és ugyanilyen öltözetű vizsgázót, akinek maximális pontszámot adtunk, mert szerintem jobban beszélt, mint mi! Ahogy a youtuber Elek Zoli bácsi mondaná, mikor elsózza a mesterműveit: ki hogy szereti. Az értékelésben ez NEM befolyásol.

Ne izgulj! Nem azt lessük árgus szemekkel, hogy hol hibázol, nem a kákán keressük a csomót! A mai vizsgarendszerek alapfilozófiája már teljesen megváltozott, bármit is mondott anyu meg apu a régi „rigóutcai” élményeiről, ma azt nézzük, hogy mit tudsz és nem azt, hogy mit nem. Ha rájössz, hogy valamit hibásan mondtál, ne törődj vele, menj tovább és arra koncentrálj, hogy a többit ne rontsd el! Nem vagy te Marty McFly, nincs Delorean időgéped, hogy visszarepülj kijavítani.:) Ma már a nyelvhelyesség csak egy szempont a sok közül, nem is a legfontosabb, nincs pontlevonás egy-egy hiba után, mert összképet értékelünk. Ha jól kommunikálsz, gazdag és választékos a szókincsed, folyékonyan beszélsz, még egy átlagos vagy annál picit rosszabb nyelvhelyességgel is el tudsz érni simán akár 80% feletti eredményt is! Volt már a praxisomban nem egy pánikbeteg diák, akinek vagy ablakot kellett nyitnunk, vagy csak állva tudott beszélni, ezeket meg lehet engedni és nem lesz tőle rosszabb a megítélésed. Igyekszünk vidám hangulatot teremteni viccelődéssel és lazasággal, oldani a feszültséget.

Zárj ki minden zavaró körülményt! Felejtsd el a telefonod, most nem érdekes, hogy mit posztoltak a haverok. Írásbelire hozz magaddal olyan kajákat, amiket szeretsz (az angol ezt „comfort foodnak” hívja), erre az időre még a szigorú diétádat is feloldhatod, csak néhány óráról van szó. A lényeg, hogy érezd magad jól és ne élet-halál harcként fogd fel.

Mindig figyeld a teremfelügyelő/vizsgáztató utasításait és azokat tartsd be! Nem azért adjuk őket, mert marhára szeretünk diktátort játszani, hanem azért, mert nekünk ez szabályzatban előírt kötelezettség és olyan felesleges kérdéseket előzünk meg, amiket vizsga közben tennétek fel, így zavarnátok a többi vizsgázót. Persze kérdezni mindig lehet vizsga alatt, sőt, ha nyomós ok van rá, érdemes is, de tegyétek diszkréten, feltűnési viszketegség nélkül, hiszen nem egyedül vagytok és mindenki azért jött, hogy sikeres vizsgát tegyen. Valaki csak nagy csendben tud jól koncentrálni és neki ehhez joga van, nekünk pedig kötelességünk ezt biztosítani és tiszteletben tartani. Meg is tesszük legjobb tudásunk és szándékunk szerint.

Vissza