Sajátítsd el a prepozíciókat dalok segítségével!

Ha kifogástalanul szeretnél angolul beszélni, nem hanyagolhatod el a nyelvtant sem! De ki mondta, hogy nem tanulhatsz szórakozva? Alábbi cikkünkben bevezetünk a prepozíciók világába és ajánlunk több, mint 30 angol nyelvű dalt, melyek segítségével könnyedén elsajátíthatod ezeket. Készen állsz rá, hogy tanulj egy kicsit szórakozva?

Sajátítsd el a prepozíciókat dalok segítségével!

Ha kifogástalanul szeretnél angolul beszélni, nem hanyagolhatod el a nyelvtant sem! De ki mondta, hogy nem tanulhatsz szórakozva? Alábbi cikkünkben bevezetünk a prepozíciók világába és ajánlunk több, mint 30 angol nyelvű dalt, melyek segítségével könnyedén elsajátíthatod ezeket. Készen állsz rá, hogy tanulj egy kicsit szórakozva?

Mi is tulajdonképpen a prepozíció?

A prepozíció olyan szó, ami kapcsolatot ír le két főnév között. A főnév lehet egy személy, egy hely, dolog vagy gondolat. Prepozíció többek közt az about, for, in, on és at – hogy csak néhányat soroljunk fel.

Milyen típusú prepozíciók léteznek?

Általánosságban a prepozíciók 3 féle kategóriába sorolhatók be: helyre vonatkozó prepozíciók, időre vonatkozó prepozíciók és egyéb prepozíciók. Természetesen mindegyikre fogunk példát mutatni.

Miért fontosak a prepozíciók?

Nagyon egyszerű: ha nem használsz elöljárószavakat nem biztos, hogy érteni fogják, mit szeretnél mondani. Ha azt szeretnéd, h nyelvtudásod tökéletes legyen, elkerülhetetlen a prepozíciók elsajátítása, ami nem egyszerű feladat, de természetesen nem is lehetetlen!

Miért nehéz elsajátítani a prepozíciókat?

Az angolban meglehetősen gyakori, hogy egy szónak több jelentése van. Az elöljárószavak is - céljuktól függően – több jelentéssel rendelkeznek. Másrészt a prepozíciókat nem lehet közvetlenül lefordítani egyik nyelvről a másikra. Vegyük például azt a mondatot, hogy: Szerelmes vagyok valakibe. Az angol mondat úgy hangzik: I’m in love with someone. Amit szó szerint úgy fordíthatnánk, hogy: Szerelemben vagyok valakivel.

Ezért a legkönnyebben nem önmagukban, hanem kifejezések részeként érdemes elsajátítani a prepozíciókat. A legalkalmasabb módszer a tanulásra kedvenc dalaink tanulmányozása, ahol bőven találkozhatunk elöljárószavakkal.

Helyre vonatkozó prepozíciók:

A legnehezebb az in, on és at elöljárószavak használatát elsajátítani, ugyanis ha egy helyszínről beszélünk, ezek könnyedén összekeverhetőek.  Azonban van néhány általános szabály, ami segít bennünket az eligazodásban:

  1. Ha mondhatod, hogy ,,inside”, akkor mondhatod azt is, hogy ,,in”. Például: ,,The bread is in the bag” vagy ,,The bread is inside the bag”, mindkettőnek ugyanaz a jelentése. Az ,,in” és az ,,inside” fizikai helyet jelölnek.
  2. Az ,,on” elöljárószót bátran használhatod, ha egy főnév (személy, tárgy, stb.) érintkezik egy másik főnév felületével. Például: The pen is on the table. A toll érintkezik az asztal felületével és könnyedén mozgatható.
  3. Az ,,at’ elöljárószó általában akkor használható, ha egy gondolatról beszélünk vagy általános értelemben egy helyről. Például: I’m at the beach. Ha ezt mondjuk, azt jelenti, hogy valahol a tengerpart környékén vagyunk, de nem szükségszerűen fizikai értelemben. Lehetünk a hotelben, egy városban a tengerpart közelében, vagy ülhetünk a medence mellett akár. További ilyen példák: ,,at work”, ,,at home” és az ,,at school”.

Helyre vonatkozó prepozíciók

                                       Angol nyelvű dalok

In

“In the Ghetto” by Elvis Presley

On

“On That Stage” by Mike Park

At

“At Your Side” by The Corrs

By

“Rivers of Babylon” by Boney M.

Next to

“I Can’t Get Next to You” by The Temptations

Beyond

“Beyond the Sea” by Bobby Darin

Beside

“Beside You” by 5 Seconds of Summer

Over

“Somewhere over the Rainbow” by Judy Garland

Above

“Above and Below” by The Bravery

Under

“Under the Boardwalk” by The Drifters

Below

“Below My Feet” by Mumford and Sons

Toward(s)

“Towards the Sun” by Rihanna

Across

“Across the Sea” by Weezer

Trough

“Run Through the Jungle” by Creedence Clearwater Revival

 

Időre vonatkozó prepozíciók:

Most olyan prepozíciókat veszünk sorra, amelyekkel általában különböző időket írunk le. Ezek az elöljárószavak kevésbé összetéveszthetőek, mint az előbb bemutatott helyre vonatkozó prepozíciók. Látni fogod, hogy a most következő prepozíciók egy része már szerepelt az előző szekcióban. Ennek oka, hogy bizonyos elöljárószavak az időre és a helyre vonatkozó prepozíciók szerepét is betölthetik, attól függően, hogy hogyan használjuk őket.

Időre vonatkozó prepozíciók

Angol nyelvű dalok

In

“In the Evening” by Led Zeppelin

On

“New Moon on Monday” by Duran Duran

At

“We Only Come Out at Night” by Smashing Pumpkins

Before

“Wake Me Up Before You Go-go” by Wham!

After

“Walkin’ After Midnight” by Patsy Cline

To, Until, Till and ‘Til

“2 Minutes to Midnight” by Iron Maiden

By

“By the Time I Get to Phoenix” by Glen Campbell

 

Egyéb hasznos prepozíciók:

Néhány prepozíció nem helyre és nem is időre vonatkozik, ezért külön csoportot alkotnak:

Egyéb prepozíciók

Angol nyelvű dalok

From and To

“From Me to You” by The Beatles

Of

“Summer of ’69” by Bryan Adams

About

“Not About Love” by Fiona Apple

 

Nincs más hátra, minthogy jó tanulást kívánjunk! Ha szeretnél még több hasznos tippet megtudni, látogass el Blog oldalunkra. Amennyiben rövid idő alatt jelentős mértékben szeretnéd fejleszteni nyelvtudásod, a Cosmopolitan Lingua Nyelviskola rendelkezésedre áll!

 

 

 

 

Vissza