Meg lehet tanulni egy idegen nyelvet egyedül?

A kérdés, hogy lehetséges-e egyedül megtanulni egy idegen nyelvet, biztosan a Te fejedben is megfordult már. Ha szeretnél érdemleges választ kapni, olvasd el alábbi cikkünket!

A kérdés, hogy lehetséges-e egyedül megtanulni egy idegen nyelvet, biztosan a Te fejedben is megfordult már. Ha szeretnél érdemleges választ kapni, olvasd el alábbi cikkünket!

Miért is költenél nyelvtanárra vagy nyelviskolára, amikor ott van a rengeteg könyv és az internet adta lehetőségek? Sőt, kommunikálni is lehetséges, ha nincs is olyan ismerősöd, aki anyanyelvi szinten beszéli az általad megtanulni kívánt nyelvet, valamelyik internetes oldalon biztosan találsz valakit, aki szívesen elbeszélget veled.  Tényleg ilyen egyszerű lenne?

Ha eddig így gondolkodtál, most némileg ki kell, hogy ábrándítsunk: ha egyedül vágsz bele a nyelvtanulás rejtelmeibe, számos buktatóba ütközhetsz!

1. Motiváció hiánya

 

Nyelvtanulás egyedül, angol nyelvtanulás, angol nyelvoktatás

Amikor elhatározod, hogy elkezdesz megtanulni egy nyelvet, eleinte még talán motivált vagy, de ha nem fejlődsz olyan gyorsan, ahogyan azt eltervezted, hamar csökkenni fog a motivációd. Egyedül legyőzni egy holtpontot pedig nem éppen egyszerű feladat! 

Ha viszont több motivált, célvezérelt és kitartó ember vesz körül, képesek átsegíteni a nehézségeken, és ösztönöznek, hogy ne add fel, folytasd, amit elkezdtél és idővel eléred a kitűzött célt! Arról nem is beszélve, hogy a csoportos órák mindig jó hangulatban zajlanak, ha pedig jól érzed magad, csak úgy repül az idő!

2. Érdemleges kommunikáció hiánya

idegennyelvi kommunikáció, angol beszédtréning, német nyelvoktatás, angol nyelvtanfolyam

Talán valóban találsz valakit, akivel beszélgethetsz az adott nyelven, de anyanyelvi, vagy valóban hozzáértő beszélgetőpartnert, aki ki is javítja a hibáidat, bizony nem könnyű találni!

Azonban ha a csoportos nyelvtanulást választod, egészen biztos, hogy a kommunikációs gyerekbetegségeken hamar továbblendülhetsz, és meglepően sokat fogsz fejlődni!

3. Kiejtésbeli különbségek

angol nyelvtanulás, kommunikációs tréning, nyelviskola budapesten

Talán benned is felmerült már, hogy kiutazz külföldre, hiszen akkor „úgyis rád ragad majd a nyelv”. De belegondoltál már abba, hogy az anyanyelvűek nem fognak a kedvedért lassabban beszélni, szlengtől mentesen és kristálytiszta kiejtéssel, szavakat nem elharapva?

Ezért mielőtt belevágnál, érdemes minél több eltérő kiejtéssel megismerkedned. Ezt a problémát is orvosolják a csoportos nyelvtanfolyamok.

4. A kudarctól való félelem

angol tanfolyam budapesten, német nyelvtanfolyam a Cosmopolitan Nyelviskolában

Általános probléma az idegen nyelven való megszólalástól való félelem, ami a magabiztos nyelvtudás megszerzésének legnagyobb korlátja.

Egy nyelvtanfolyamon viszont nem történik semmi sem, ha hibázol, nem járatod le magad senki előtt sem, hiszen egyrészt a csoporttagok nyelvtudása ugyanazon a szinten van, mint a Tiéd, másrészt azért vagy ott, hogy tanulj.

Természetesen mindezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy egyáltalán nem érdemes egyedül tanulni. Éppen ellenkezőleg: minden lehetőséget meg kell ragadni! Mindenképpen ajánlatos rengeteget gyakorolni az adott nyelvet, akár az érdeklődési körünknek megfelelő könyveket, cikkeket olvasni, akár naplót írni, filmeket nézni, és még számtalan módszerrel fejleszteni nyelvtudásunkat. Ezeket megtehetjük egyedül is. Azonban ha egyedül állunk neki a nyelvtanulásnak, sok esetben kudarcba fullad, és akkor csak az időnket pazaroltuk. Ne felejtsük el, hogy az ember közösségi lény, amely csoportokba szerveződve működik, tanul, és fejlődik a leghatékonyabban.

Vissza