5 tipp, hogy ne felejtsd el azt, amit már megtanultál!

Gyakori eset, hogy az ember rengeteg időt, energiát és pénzt fektet a nyelvtanulásba, elér egy szintre, majd nem használja a nyelvet és bizonyos idő elteltével szomorúan konstatálja, hogy mennyi mindent felejtett. Ha Te is hasonló cipőben jársz, érdemes elolvasnod cikkünket!

Gyakori eset, hogy az ember rengeteg időt, energiát és pénzt fektet a nyelvtanulásba, elér egy szintre, majd nem használja a nyelvet és bizonyos idő elteltével szomorúan konstatálja, hogy mennyi mindent felejtett. Ha Te is hasonló cipőben jársz, érdemes elolvasnod cikkünket!

  1. Ismétlés a tudás anyja

Biztos veled is előfordult már jó párszor, hogy megtanultál valamit, aztán néhány napon belül már ki is ment a fejedből. Sajnos az emberi elme úgy épül fel, hogy a különböző információkat nem raktározza örökké, így az emlékek és képek az idő elteltével folyamatosan halványulnak. Ha viszont mindig újra és újra felidézzük a már megtanultakat, elraktározhatjuk őket a hosszú távú memóriánkban. Ezért igyekezz mindennap 30-60 percet az ismétlésre szánni!

  1. Keress motivációt

Ha úgy érzed, önmagadat nem tudod ösztönözni, kezdj el egy nyelvtanfolyamot, ahol szakemberek segítenek a nyelv elsajátításában, emellett új emberekkel ismerkedhetsz meg, akik szintén tanulni szeretnének, ezáltal motiválnak Téged is. A csoportos nyelvtanfolyamok nagy előnye, hogy úgy tanulhatsz, hogy közben jól is érzed magad és még akár új barátokat is szerezhetsz! A nyelvtanfolyam által szinte mindennap kénytelen leszel időt fordítani a tanulásra, de Te választhatod meg, hogy mi fér bele az időbeosztásodba. Ha viszonylag sok szabadidővel rendelkezel, próbálj ki egy intenzív nyelvtanfolyamot, meg fogsz lepődni, milyen gyorsan szerzed vissza egykori nyelvtudásod!

nyelvtanulás tippek, angol tanfolyam, nyelviskola budapest
  1. Vedd kezedbe az irányítást

Akár nyelviskolában, akár magántanárnál, esetleg diákként vagy teljesen egyedül tanulsz, számos módja van annak, hogy ismételd és gyakorold a nyelvet.  Az egyik ilyen módszer, a népszerű ANKI, amely a legjobb SRS program. A Hatékony SRS programok úgy működnek, hogy létre kell hoznunk egy listát, beleírni a megtanulni kívánt szavakat és fogalmakat, és egy bonyolult algoritmusnak köszönhetően, mindig az fog megjelenni, amit éppen elfelejtenénk. Az ANKI-ban paklikat kell létrehoznunk, ebbe pakolhatjuk a kártyáinkat. Minden kártyának két oldala van, a program először mindig a kérdés részét (amit meg szeretnénk jegyezni) mutatja nekünk, majd a válasz gombra kattintva láthatjuk a helyes megoldást. Végül pedig értékelnünk kell a teljesítményünket, hogy megtudja a program, mikor szükséges ismételnie az egyes kártyákat. Érdemes kipróbálnod, mert valóban eredményes!

  1. Gyakorolj

Fontos, hogy tudd, egy nyelv elsajátításához nem elég az, ha megcsinálsz néhány írásbeli feladatot, vagy a kapott házi feladatokat. Ezek csupán gyors ismétlésként állják meg helyüket. Ha valóban tartós nyelvtudásra vágysz, ennél azért több energiát kell belefektetned! Az internetnek köszönhetően, ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre. Az egyik ilyen az előbbiekben részletesen bemutatott ANKI, aminek szintén akkor van értelme, ha rendszeresen használjuk. De tölthetsz le idegen nyelvű filmeket a megfelelő felirattal, vagy olvashatsz külföldi blogokat, szinte bármilyen témakörben. Keress meetupokat, ahol tudod gyakorolni az élőbeszédet. Mivel mindenkinek más módszer válik be, lehetséges, hogy Neked a régebbi módszerek (pl.: fordítás) is hatékonyak lesznek. A tanácsunk tehát az, hogy teszteld a különféle módszereket, derítsd ki, hogy számodra melyik a leghatásosabb!

angol tanfolyam, cosmopolitan lingua,
  1. Kerülj anyanyelvi környezetbe

Végül azt tanácsoljuk, hogy amennyiben van rá lehetőséged, tölts minél több időt külföldön, ahol nap mint nap tudod gyakorolni az adott nyelvet. Ha van külföldi ismerősöd, aki szívesen vendégül látna egy kis időre, élj a lehetőséggel! Ha még diákként tanulsz, szintén számos lehetőséged van: vegyél részt cserediák- vagy erasmus programban vagy segíts külföldi gyerektáborokban! Szerencsére munkalehetőségből is adódik bőven, nézz körül az interneten, vagy kérdezz körbe ismerőseid között! Egy külföldön szerezett munkatapasztalat fejleszti a nyelvtudásod és itthon bármelyik munkahelyet is pályázod majd meg, előnnyel indulsz!

német tanfolyam, cosmopolitan nyelviskola budapest

Próbáld ki a legszimpatikusabbnak tartott módszereket és elevenítsd fel régi nyelvtudásodat! Ha jó környezetben, vidám hangulatban, profi tanároktól szeretnél tanulni, látogass el nyelviskolánkba, ahol segítünk céljaid elérésben!

Vissza