Nyelvvizsga nélkül nincs diploma

Hamarosan befejezed felsőfokú tanulmányaidat, de még nincs a kezedben a nyelvvizsga? Esetleg azok közé tartozol, akiknek már egy ideje az intézmény falai között porosodik a diplomája, mert azóta sem tették le a nyelvvizsgát?

Hamarosan befejezed felsőfokú tanulmányaidat, de még nincs a kezedben a nyelvvizsga? Esetleg azok közé tartozol, akiknek már egy ideje az intézmény falai között porosodik a diplomája, mert azóta sem tették le a nyelvvizsgát?

Akárhogy is nézzük, a diploma megszerzése nem könnyű feladat, keményen megdolgoztál érte, ezért ne add fel az utolsó akadálynál, fejezed be, amit elkezdtél! Diplomásként sokkal nagyobb az esély, hogy elhelyezkedj a munkaerőpiacon, sokkal több pozíciót pályázhatsz meg, és természetesen a fizetés is magasabb.

Szerencsére van pár ötletünk, hogyan kapd kézhez diplomádat minél hamarabb!

Ha még csak most kezded el felsőfokú tanulmányaidat és nem rendelkezel a diplomádhoz szükséges nyelvvizsgával, akkor arra ügyelj, hogy időben kezd el a tanulást! Gyakori probléma, hogy a hallgatók azt gondolják, hogy még úgyis rengeteg idejük van az államvizsgáig, ezért csak halogatnak. A felsőoktatási intézmények pedig nem fektetnek nagy hangsúlyt a nyelvoktatásra, ezért magadtól kell nekivágnod! A jó hír viszont, hogy ilyenkor még rengeteg lehetőség közül válogathatsz. Elkezdhetsz autodidakta módon tanulni, vagy kissé költségesebb úton, magántanár vagy nyelviskola segítségével, esetleg jelentkezhetsz Erasmus és más népszerű programokra, ahol anyanyelvi környezetben tanulhatsz 1 vagy akár több féléven keresztül is.

Ha viszont az utolsó pillanatra hagytad a nyelvtanulást, gyorsabb módszerekhez kell folyamodnod! Ha magántanár mellett döntesz, nem lesz elég heti 1-2 óra, tehát vagy anyagilag kell többet ráfordítanod, vagy neki kell állnod önállóan is gyakorolni. Fontos, hogy a típusfeladatok legyenek középpontban! Ha a nyelviskola mellett döntesz, az intenzív tanfolyamok hozzák a leglátványosabb eredményt, és egészen biztos, hogy a beszéd sem okoz majd problémát. Továbbá lehetőséged van vizsgafelkészítő kurzuson is részt venni. Ha úgy érzed, nem állsz készen a nyelvvizsgára, akkor is megér egy próbát, hiszen következő alkalommal már tudni fogod, mire számíts.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik már több éve befejezték tanulmányaikat, de diplomájuk még mindig a felsőoktatási intézmény falai közt pihen. A legtöbben úgy gondolják, hogy már úgyis elszoktak a tanulástól, és kellemetlenül érzik magukat, hogy ennyi idő elteltével vágjanak bele a nyelvtanulásba, ezért tovább halogatják azt. Ilyen hozzáállással azonban nehéz diplomát szerezni. Ha Te is ilyen helyzetben vagy, fontos, hogy következetes legyél magaddal! Tűzd ki a célt, és ne hagyd, hogy bármi eltántorítson! Ha egyedül kezdesz el tanulni, hamar elillanhat a kezdeti lelkesedés és meginoghat elhatározásod. Ha viszont beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, és megtapasztalod, hogy még sokan vannak ugyanabban a helyzetben, mint Te, az ösztönzőleg fog Rád hatni!

Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá a nyelvtanuláshoz, vagy a többszöri próbálgatás sem hozta meg a kívánt eredményt, látogass el weboldalunkra, ahol cikkeinkben néhány hasznos tippel látunk el, vagy próbáld ki hagyományos, félintenzív és intenzív tanfolyamainkat, ahol profik segítenek célod elérésében!

Vissza